kultfotel

kultfotel

Nemcsak a magyar szépségkirálynő ruháján akadt ki a közönség

Vitaindító ruhák a Miss Universe történetéből

2021. december 21. - Cili Tódor

Átlag médiafogyasztóként minden bizonnyal nem sokat tudnánk arról, mi minden történt a múlt héten véget ért Miss Universe szépségversenyen, (ahogyan a párhuzamosan zajló Miss World-ről sem érkezik hírdömping), ha nem merül fel némi anomália a magyar versenyző ruhája körül. Történt ugyanis, hogy Jázmin Viktória nem a neki személyre szabottan tervezett nemzeti jelmezben vonult fel, hanem egy egyszerű Zara-ruhában, amelyről az embernek az első dolog, ami eszébe jut, hogy biztosan így kell-e felvenni.

viktoria.jpg


Mindehhez annyit érdemes tudni, hogy a Miss Universe három fordulójában egyet a fürdőruháknak, egyet az estélyiknek, és egyet a nemzeti kosztümöknek szentelnek, ahol a versenyzők a ruháikon keresztül felhívhatják a figyelmet nemcsak arra, hogy hogyan mozognak fura szettekben a kamerák előtt, hanem ízelítőt adhatnak nemzetük kultúrájából is, illetve abból, hogy az országot milyen kérdések foglalkoztatják aktuálisan. Így tett idén például az argentin versenyző, aki a gleccserolvadást jelenítette meg

a bolíviai, aki az erdőtüzekre hívta fel a figyelmet

a cseh, aki a nők jogait tűzte pajzsára

vagy az ír lány, aki nővérként a nővérek igazságos bérezéséért harcol.

irorszag.jpg

Voltak ennél radikálisabb kiállások is, mint a salvadori Alejandra Gavidiáé, aki az országban a nőket érintő gyilkosságokra igyekezett felhívni a figyelmet. Mint írta, a ruhája azelőtt a 71 nő előtt tiszteleg, akit idén öltek meg, a kezeket pedig maguknak az áldozatoknak a rokonai festették a ruhájára.

Mint a fentiekből is látszik, ez a forduló tulajdonképpen egy jelmezverseny, amelyben van, aki inkább a visszafogott és/vagy elegáns megoldásokra törekszik, már amennyire ez lehetséges, mint a brit virgin-szigeteki lány, akinek ruhája krókuszból készült,

britvirgin.jpg

vagy a kínai versenyző,

kina.jpg

az orosz,
orosz.jpg

a török,

torok.jpg

vagy a koszovói lány, aki egy tradicionális esküvői ruha modernizált változatát vette fel.
kosovo.jpg

De többnyire azért az everything goes, vagyis mindent bele elve érvényesült, melyből számos giccses alkotás született. Ezeket itt tekintheti meg, aki kedvet kapott hozzá. A magyar lány az 55. percnél érkezik, és hát tényleg elég furán, bár tegyük hozzá, üdítően is mutat a giccsparádé közepette.

Nem az ő ruhája volt azonban az egyetlen, amely nagy port kavart. A japánok például azon akadtak ki, hogy Yuri Watanabe kimonóján a jobb oldali hajtás került felülre - a hagyomány szerint ily módon a halottakat szokták öltöztetni. Ugyanakkor annak sem örült túlzottan a közönsége, hogy nem japán, hanem izraeli tervező tervezte a ruháját, egy bizonyos Aviad Arik Herman. A kifogások viszont még ezzel sem értek véget, az övjén viselt krizantém ugyanis a királyi család exkluzív jelképe, és a tetoválást sem nézik túl jó szemmel Japánban, ugyanis sokáig a tetoválás a büntetéssel volt egyenértékű. Manapság elsősorban a jakuzát, a japán maffiát asszociálják vele, és bizonyos nyilvános helyeken, például fürdőkben tilos is a tetkóvillantás, plusz még manapság is előfordul, hogy a rács mögött végzi egy-egy tetoválóművész. (A lány mellkasára egyébként azt írták, hogy Japán.)
japan.jpg

A legjobb jelmez a nigériai lett, melyet mit ad Isten, egy fülöp-szigeteki tervező, Kennedy Jhon Gasper tervezett, és amely egy hagyományos szertartásöltözéket dolgoz fel. A legfurább jelmez címét szerintem a panamai leányzó érdemelné, aki a 2002-es panamai győztes, Justine Pasek Patiño fényképét viselte a hátán egyéb furcsaságok mellett.

De persze az előző években is akadtak megosztó jelmezek, melyekből a philstarlife.com készített egy kis gyűjtést. Eszerint 2019-ben a jamaicai Iana Tickle Garcia azzal hívta fel magára a kritikusok figyelmét, hogy ékköves, karneváli stílusú ruhája a Rose Hall ültetvény "fehér boszorkányáról", a hírhedt rabszolgatulajdonosról, Annie Palmerről emlékezett meg, ami egyes jamaicai hangok szerint érzéketlen és oda nem illő választás volt.

2018-ban a szingapúri Zahra Khanum érezte úgy, hogy a világbéke üzenetét a legjobban egy Donald Trump - Kim Dzsongun kézfogást ábrázoló nyomat hordozza, utalva arra, hogy abban az évben épp hazájában rendezték meg a csúcstalálkozót.

 

2014-ben a Costa Rica-i Karina Ramos kényszerült jelmezt cserélni a 2015-ös verseny előtt, miután nem hagyták jóvá a nemzeti címert is tartalmazó ruhát - Costa Ricán ugyanis csak hivatalos célokra használható a címer, melyek közé ezek szerint egy szépségverseny nem tartozik. Ugyanebben az évben a dominikai Kimberly Castillo próbálta meg az ország védőszentjét, Szűz Máriát becsempészni a ruháján a versenyre, de többek szerint a vallási szimbólumok nem jelmezre valók.

A 2007-es, Mexikóban rendezett verseny előtt a helyi induló, Maria Ojeda kényszerült lecserélni a ruháját, mely a Cristero-háború jeleneteit idézte (meglehetősen explicit formában, akasztásokkal), mely a kormány 1917-es, egyházellenes törvényei miatt robbant ki.

crown-g36516ef03_1280.jpg

(A kép illusztráció, forrása: lorilynnoliver/pixabay.com)

Mindezek után biztosan mindenki nagyon kíváncsi már arra, hogy vajon mit viselt volna eredetileg Jázmin Viktória. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt is megtudhatjuk, ugyanis épp néhány órája jelent meg a blikk.hu-n egy interjú a tervező Alexander Richárddal, aki meg is mutatta a lapnak a ruha tervét, és részletesen mesélt arról is, végül miért nem jutott ki a kosztüm. Nagy kő eshet le a szívünkről, mert szerencsére nem az elvetemült giccsparádés vonalat választotta az alkotó, hanem a szolidabb-elegánsabb irányt, ami így a kép alapján egészen jól mutatott volna. "Azt találtuk ki, hogy mire a legbüszkébb Magyarország? A forrásvizeire, így egy forrásvíz ihlette arany ruhát készítettünk a Jázminnak" – mondta el a ruháról, hozzátéve, hogy direkt nem terveztek jelmezes ruhát, "mert ugye, ebben a körben a legtöbb ruha egy farsangi jelmezhez hasonlít, de ezt mi nem akartuk. Az én ruhámban több gondolatiság van, mint jelmez."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultfotel.blog.hu/api/trackback/id/tr4616789906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 19:25:54

Jövpre jelentkezem én is. A hülyeségre hívom majd fel a figyelmet.
süti beállítások módosítása