kultfotel

kultfotel

Igazságot Johnny Deppnek!

2022. május 29. - Cili Tódor

Nem követem szorosan a sztárvilág történéseit, de ebbe a perbe valahogy belesodródtam, és még most is a tanulságait emésztgetem.

Amber Heardről akkor hallottam életemben először, amikor felröppentek a hírek, hogy Depp megütötte őt. Akkor ezt némi meglepetéssel fogadtam, de el tudtam képzelni, hogy ez történt, mert manapság szinte bárkiről kiderülhet bármi kompromittáló. Ebből a perből viszont megtanultam, hogy nem szabad hinni a hasonló vádaknak. Mondani ugyanis bármit lehet, a hazudozók pedig azt hiszik, hogy nem kell vállalniuk a tetteik következményét. Ezt hitték azok a csalók is, akiktől mostanában hangos a média: Anna Sorokin, a kamuörökösnő vagy Elizabeth Holmes, a kamuvállalkozó, hogy csak az utóbbi idők legismertebb csalói közül említsünk néhányat, akik történetesen nők és egyébként börtönbe kerültek, kikezdve ezzel azt a narratívát, mely szerint mindig a nőknek kell hinni - vagy a nőknek mindig hinni kell.

Bár néha elképesztően sokáig lehet fenntartani a kamuzást, olykor van alkalmunk valós időben tanúi lenni annak, hogy a valóságot egyszerűen már nem lehet többé véka alá rejteni, és minden, talán még az Univerzum is azért dolgozik, hogy kiderüljenek a tények: Heard ügyvédei mintha maguk ellen dolgoznának, és amit mondanak, tesznek, az gyakran Depp malmára hajtja a vizet. Amikor Heard ügyvéde elkezdi a záróbeszédét, elered az eső, a jelenlévők közül valakinek a telefonján pedig megszólal egy tornádóriasztás (ha valaki beállítja ezt a riasztást, a telefonja akkor is megszólal, ha egyébként le van halkítva, ahogyan az kötelező a tárgyalóteremben), a bíró pedig azt mondja: Ez Amber-riasztásnak tűnik (Az Amber Alert riasztásrendszert eltűnt gyerekek keresésére találták ki egy Amber Rene Hagerman nevű kislány eltűnésekor).

amber_heard_2018.png

Mintha ezek a jelek is annak a kísérői lennének, amikor az igazság utat tör magának. Persze távol álljon tőlem, hogy misztifikáljam ezt az ügyet, mert ez egy hétköznapi történet, még akkor is, ha történetesen ismert emberek a főszereplői. És a nézőket, akiket érdekel ez a téma, és azokat, akik maguk is áldozatok voltak, ez a hétköznapisága ragadja meg leginkább.

Minden pont fordítva van

Valamikor tavaly találtam rá a Live Abuse Free csatornára, ahol egy bántalmazással foglalkozó pszichológus részletesen elemezte a Heard és Depp közötti veszekedésekről készült hangfelvételeket. Ezeken egyértelműen hallatszik, hogy Heard hogyan lehetetleníti el a vitákat, és próbálja meg túlkiabálni, leuralni Deppet, hogy ne kelljen beismernie, ha tévedett vagy valamit rosszul csinált. Az egyiken be is vallja, hogy megütötte őt, hozzátéve, hogy nem fog azon vitatkozni, hogy ököllel vagy tenyérrel ütötte-e meg, és hogy Johnny miért van ennél a sztorinál ennyire leragadva, lépjen már túl rajta. Elég felkavaróak ezek a hangfelvételek.

Hogy mi van? Ezek szerint mégsem teljesen azok voltak itt az erőviszonyok, amiket Heard kisasszonynak sikerült elhitetnie a világgal? Ezek után kíváncsian vártam a pert, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy nagyjából a felétől odaszegez a képernyő elé. Hogy ott fogok ülni naponta háromtól tizenegyig, és hallgatom egyik szakértőt a másik után, egyik tanút a másik után. De azt főleg nem gondoltam, hogy ilyen erős indulatokat fogok érezni Amber Heard iránt.

Mihez kezdünk egy kényszeres hazudozóval?

Engem nagyon megviselt az az agresszív, dühödt és rosszindulatú színjáték, amit Amber Heard a tanúk padján előadott, mialatt a számtalan horrort sorolta, amiről azt akarta elhitetni, hogy megtörtént vele. Egyszerűen kinyílt a bicska a zsebemben. Úgy tűnik, itt valaki aki azt gondolja, hogy neki mindent szabad, és közben mindenkit teljesen hülyének néz.

Három napon keresztül kerestem az érzelmileg semleges pillanatokat, de csak nagyon ritkán tudtam ezzel a távolságtartással figyelni. (Most, hogy újra belenéztem a perbe, már jobban sikerült, de először sokkoló volt az egész.) Egyetlen pillanat volt, amikor együttéreztem vele. Nem a vélt sérelmekért, amiket sorolt, hanem azért, mert borzasztó gyerekkora lehetett. Mert egy tornádó lett belőle, egy olyan ember lett belőle, aki csak rombol maga körül. Mégis mihez kezdhetünk egy ilyen emberrel? Ez a kérdés és a rá adott válasz túlmutat a párkapcsolati küzdelmeken és tágabb társadalmi szinten is érvényes elég csak megnézni, hogyan tesznek tönkre az önző és gátlástalan hatalmi érdekek emberi, természeti értékeket.

Manipuláció következmények nélkül

Mint később kiderült, Heardnek vagy nincsenek bizonyítékai vagy igencsak gyenge lábakon állnak. A kedvenc jelenetem az volt, amikor egyszercsak megjelent egy random fiatalember, aki a Hicksville kempigben történt incidenst cáfolta. Morgan Night a Hicksville-i lakókocsiparkban dolgozott azon az estén, amikor Heard és Depp 2013 májusában meglátogatta a kempinget elsősorban Heard barátaival. Ennek kapcsán Heard azt állította, hogy Depp féltékenykedni kezdett, majdnem eltörte valakinek a csuklóját, és szétverte a lakókocsijukat. Ehhez a képest a srác azt mondta, hogy Heard lett féltékeny és kezdett el kiabálni Deppel, miután az az egyik kempigben dolgozó lánnyal beszélgetett. Mint mondta, a lakókocsiban csak a fürdőszobai lámpatartó egy darabja szakadt le.

Kiállt Kate Moss is, hogy elmondja, Depp soha nem lökte le őt a lépcsőn, azzal ellentétben, amit Heard az egyik vallomásában állított, de egyéb módon sem bántalmazta soha. (Heard azt mondta a vallomásában, Depp lelökte a húgát, Whitney-t a lépcsőn, és abban a pillanatban neki Kate Moss jutott eszébe). A Heard által bizonyítékként bemutatott fotókról Depp ügyvédei megmutatták, hogy pontosan ugyanabban az időpontban készültek, miközben Heard azt mondta róluk, az egyiket azután csinálta, hogy felkapcsolta a villanyt. De olyan is volt, hogy ugyanazt a fotót tette oda bizonyítékként két különböző időponthoz, hogy csak néhányat említsünk azon esetek közül, amikor hazugságon kapták.

Ezekkel a bizonyítéknak szánt fotókkal úgy gyűlt meg a baja, hogy notóriusan dokumentált, különböző, semmit sem bizonyító jeleneteket örökített meg, és fotózgatta Deppet, aki időnként különös pozíciókban dőlt ki. Amikor Heardöt szembesítették a hazugságaival, mint például, hogy állításával ellentétben nem adományozta el azt a hétmillió dollárt, amit a váláskor kapott, pedig ezt mondta egy holland tévéshow-ban, arrogánsan terelte el a szót, önellentmondásokba keveredett, és azt mondta, szinonimaként használja az „eladományozni“ és a „megígérni“ szavakat. Kiváló esettanulmány ez egy olyan emberről, aki a világon semmiért nem vállalja a felelősséget, aki mindig megpróbál kibújik a számonkérés alól. Aki elhitte, hogy leélheti az életét úgy, hogy a tetteinek nincsenek rá nézve terhelő következményei. Ami Heard viselkedésében igazán kiakasztó, az túlmutat egy átlagosan diszfunkcionális párkapcsolaton. 

Elharapódzott a gaslighting a világon

Abban, hogy annyian megússzák a bullshitelést és olyan sokáig fenntarthatók a csalások, az általános gaslightingnak (bűntudatkeltéssel kevert valóságtorzítás, a bántalmazók egyik gyakori eszköze) is nagy szerepe van. Hogy ekkora méretű tudati manipulációt visz keresztül a sajtó és a politika. Hogy az újságok képesek a valóságtól teljesen elrugaszkodott mantrákat és narratívákat erőltetni. Mint például ebben az ügyben is, ahol szakadék támadt a népítélet és a sajtó narratívája között, mely utóbbi szerint például Heard „nem tökéletes“ áldozat, de így is hinni kell neki, különben más áldozatok majd nem mernek előjönni a történetükkel. Hogy az emberek vak rajongásból állnak Depp mellé, vagy azért mert sztár meg hatalma van. Érdekes módon senki nem ezt látta, aki nézte a pert, aki látta Amber Heardöt a tanúk padján, aki meghallgatta a hangfelvételeket, és látta a bizonyítékokat.

A sajtó egyszerűen beállt Heard valóságtorzítása mögé egyes vélemények szerint a (talán mondhatjuk, hogy) volt színésznő PR-csapatának hathatós közreműködésével , ahogy számtalanszor beállt már bűnöző és nyerészkedő politikusok, pénzemberek és nagyvállalatok mögé is. Mintha teljesen mindegy lenne, hogy mi a valóság, a sajtónak csak az a dolga, hogy lökje a progpagandát. Elmondanám, hogy a sajtónak nem ez a dolga.

Emberek képesek teljesen komolyan leírni, elmondani, hogy ne a bizonyítékokat nézzük, hogy ne a tényeket nézzük, hanem a véleményeket. Ennyire hülyének néznek minket? Van olyan, aki szerint ez így rendjén van? A felelőtlen szócsöveknek és az irreális zsurnalizmusnak is igen nagy a felelőssége abban, hogy milyenné tesszük a világot, amelyben élünk. Hogy adjuk-e a lovat a hazudozók, manipulátorok és csalók alá vagy nem. 

Miért állnak annyian Depp mellé?

Heard viselkedése az egyik oka annak, hogy annyian Depp mellé állnak, a bizonyítékok mellett persze. Az emberek túlnyomó többsége egészen egyszerűen Deppben látta meg az áldozatot a saját tapasztalatai alapján, míg Heardében felismerte a bántalmazó viselkedést.

Számos kommentelő írta, hogy a saját bántalmazójuk jutott eszükbe, régi traumáik jöttek fel újra. Voltak, akik arról számoltak be, hogy a saját múltjuk megértésében is segített mindaz, amit láttak, hallottak, és voltak, akiknek az általános tisztánlátásukhoz tett hozzá. Ez az a tisztánlátás, amiért fontos volt ez a per, és fontos volt az, hogy mi is láthattuk. Nemcsak Depp miatt, hanem minden bántalmazott miatt, akik talán egy kicsit úgy érezték, hogy Depp őket is képviseli és az ügyvédei érte is beszélnek.

 Képek forrása: Anna Altheide/Wikimedia CommonsMTV International/Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://kultfotel.blog.hu/api/trackback/id/tr4217843151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGSzi 2022.05.30. 06:37:44

A cikk nagyon jól összefoglalja az én véleményem is. AH eleve rosszul állította össze a védelmi csapatot is, ami mind a kontroll mániájának köszönhető. Nem az ő szakértelmükre adott, hanem a saját kényszereire. Szinte kizárólag olyan szakértőket szedett össze, akik hasonló démonokkal küzdenek, mint ő, mert úgy érzi csak ez nyerhet. Mivel évtizedekig megúszta így. JD első ügyvédje Waldmann is azért szivárogtatott, mert az igazságérzete összeomlott szerintem. Viszont a kiszivárgott fotók, videók és felvételek nagyon egyértelműek. JA, és tudod mit furcsáltam?! Hogy az ausztrál ugratásos (prank) videót nem vették bele. Na, azt nézze meg mindenki. Az ottani reakció már mindent előrevetített. Élesben láttam nárcisztikusokat a családjukkal bánni. A kontroll mánia, ha valaki mégse simul bele a manipuláció és az erőszak keveréke. Az erőszak persze csak nyilvánosság nélkül. Szerintem rengeteg ilyen ember él, és erről beszélni kell, hogy felismerje mindenki időben, és menekülhessen. Az ilyen toxikus figurák kifele mindig a szuper emberek képét mutatják, csak a szeparált szűk körben felismerhetőek a jegyeik. A Me too pedig pont azt kapja amit érdemel. Úgy fajult el férfigyűlöletté, hogy ilyen manipulátorokat emelt a kirakatba, és egyszer sem kérdőjelezett meg semmit. Nem folyamatosan kell kételkedni, de igen is vannak ilyen nők. Ha pedig minimális kétkedést sem hagyunk egyes furcsább és szokatlanabb esetek mögött, akkor tényleg úgy tehet tönkre egy nő egy férfit, hogy az igazságtalan lesz.

Kyra1969 2022.05.30. 13:29:32

Nehéz azért elhinni, hogy ilyen van, bár én nem szegeződtem a képernyők elé, "csak" a híradásokat követem de úgy tűnik itt tényleg a Szépségben élő szörnyeteg esete forog fenn. Elképesztő, nagyon kíváncsi leszek az ítéletre.

Szergej Csagajev 2022.05.31. 17:12:18

Akkor néznének még nagyokat sokan, ha a többi zaklatásos-nemi erőszakos vádak mögötti háttér is hasonlóan megvilágosodna, mint ebben az esetben. Mindenesetre kezdem érteni, hogy a muszlim jogban miért két nő vallomása ér annyit, mint egy férfié. Ezzel nem azt mondva, hogy férfiak nem hazudnak, csak hát tudjuk, kik élnek vissza azzal, ha a fehér lovagok minden nyekkenésre ugranak...
süti beállítások módosítása